Investigarea infertilității masculine – testul de fragmentare a ADN-ului spermatic

Sintagma „fragmentarea AND-ului spermatic” definește posibile dereglări ale materialului genetic din spermă, care pot genera scăderea periculoasă a fertilității masculine, eșecul procedurii de fertilizare in vitro sau avortul spontan. Spermograma cuantifică numărul, morfologia și mobilitatea spermatozoizilor unui individ dar nu indică în niciun fel calitatea materialului genetic. Testul de fragmentare a ADN-ului spermatic duce investigația infertilității cuplului mai departe, mai aproape de o soluție sau măcar de o evaluare a situației cu mare acuratețe.

Integritatea materialului genetic prezent în spermă este crucial în obținerea fertilizării respectiv a dezvoltării normale a embrionului.

Testul se recomandă pentru următoarele cazuri:

– infertilitatea de cauză indefinită, idiopatică

– după eșecul mai multor tentative și metode de a obține fertilizarea

– în cazurile în care s-a observat o calitate slabă a embrionului obținut

– în cazul în care cuplul s-a confruntat cu avorturi spontane repetate

– în situația diagnosticării cu varicocel

– dacă bărbatul are peste 45 de ani

– dacă se încearcă fertilizarea cu material seminal congelat

– în cazul în care pacienții s-au confruntat cu boli infecțioase sau episoade de febră, în ultimele trei luni

Cauzele fragmentării ADN spermatic

Cele mai frecvente cauze ale fragmentării ADN spermatic țin de ceea ce numim „stresul oxidativ”, care poate fi asociat cu una sau mai multe dintre următoarele condiții: infecții, stări febrile, temperatura prea mare a zonei testiculare, folosirea drogurilor recreaționale, fumatul, consumul de alcool, stresul cotidian, alimentația nepotrivită, expunerea la factori de poluare ambientali sau aferenți locului de muncă, vârstă avansată sau varicocel.

Ameliorarea sau tratamentul pentru fragmentarea mare a ADN-ului spermatic ține, deci, în mod esențial, de cauza care a produs condiția, inclusiv schimbarea stilului de viață și alimentație. Alte alternative de tratament pot fi antibioticele pentru tratarea unor infecții, includerea în alimentație a produselor proaspete, mai ales cele care conțin antioxidanți și vitaminele C și E sau tratarea chirurgicală a varicocelului.

De regulă, un prim test de fragmentare a ADN-ului spermatic ar urma să indice dacă se impun corecții sau tratamente. Al doilea test, de evaluare a evoluției, e recomandat să se facă nu mai devreme de trei luni.

Leave a Reply