Inseminarea intrauterină – o șansă în plus pentru concepție
Plaja de servicii medicale a Centrului de diagnostic și tratament al infertilității Calla acoperă și procedurile de inseminare artificială, foarte potrivite pentru cuplurile a căror infertilitate poate fi remediată fără să fie nevoie de fertilizarea in vitro (FIV).
Inseminarea artificială este o formă de reproducere asistată care se bazează pe introducerea artificială a spermei în tractul reproducător feminin.
În funcție de locul în care se injectează sperma, se vorbește despre inseminare intravaginală, intracervicală, intrauterină, intratubară sau intraperitoneală.
Cele mai frecvent utilizate tipuri de inseminare artificială sunt inseminarea intrauterină, urmată de inseminarea intracervicală și inseminarea intravaginală.
Inseminarea Intrauterină (IUI) este utilă atunci când e dovedită existența unor factori la pacienții subfertili care scad probabilitatea ca spermatozoizii și ovocitul să fie la locul potrivit, în momentul potrivit pentru ca fertilizarea să se întâmple pe cale naturală.
Pentru mulți pacienți, inseminarea intrauterină poate fi primul și singurul tratament necesar în scopul obținerii unei sarcini. Șansele de a concepe cresc prin procedura IUI pentru că se utilizează o probă de spermă preparată în laborator, cu o concentrație ridicată de spermatozoizi mobili, utilizați la momentul potrivit.
De asemenea, prin IUI se depășește mucusul cervical care poate constitui mediu ostil pentru spermatozoizi.
Trebuie urmărită cu atenție îndeplinirea câtorva condiții pentru ca procedura IUI să aibă șanse maxime, pentru un tratament eficace.
Pentru ea
Specialiștii noștri se vor asigura că partenera are trompele uterine permeabile;
Este importantă, dar nu decisivă, vârsta partenerei; sunt, totuși, situații în care, vârsta impune necesitatea unei fertilizări in vitro, IUI nefiind fezabilă;
Pentru el
Sperma partenerului sau donatorului trebuie să se încadreze în anumiți parametri – să aibă un număr minim de spermatozoizi mobili, aspect care se verifică printr-o analiză a spermei.
IUI poate fi soluția în cazul unor parametri suboptimi ai spermei, adică o concentrație de spermatozoizi la limita inferioară, motilitate prea scăzută sau morfologie anormală.
De asemenea, IUI poate fi soluția și alte situații de infertilitate cauzate de:
- ejacularea retrogradă,
- existența unor defecte de depozit a spermei,
- disfunctii erectile,
- hipospadias.
Ca regulă, procedura are succes după inseminări repetate pe durata câtorva luni, aspect care se va decide împreună cu medicul specialist.
IUI presupune, de fapt, introducerea în uterul partenerei a unei probe de spermă în care sunt concentrați, prin tratare, mai mulți spermatozoizi mobili, pentru a asigura șanse în plus fecundării. Procedura nu este dureroasă dar poate fi inconfortabilă, se face sub control ecografic, durează abia câteva minute și nu necesită anestezie.
IUI este utilizată și pentru cupluri cu infertilitate inexplicată.