Fertilizarea in vitro – o șansă în plus de a avea un copil
Fertilizarea in vitro – o șansă în plus de a avea un copil
O reușită importantă a Centrului de diagnostic și tratament al infertilității Calla în 2020 fost începerea tratamentelor de fertilizare in vitro (FIV). Aceste tipuri de tratamente se realizează în doar câteva centre din țară.
Fertilizarea in vitro, cunoscută și ca inseminarea convențională a ovocitelor in vitro, are un mare avantaj față de inseminarea intrauterină: permite evaluarea calitativă a spermatozoizilor și ovocitelor care vor fuziona în zigot, din care se va dezvolta embrionul și apoi fătul.
Din start, celulele sunt evaluate calitativ la microscop și sunt alese cele mai viabile. La finalul protocolului de tratament pentru fertilizarea in vitro nu toate ovocitele sunt mature, deci apte pentru fertilizare, la momentul aspirației foliculilor.
În laborator se obțin toate ovocitele recoltate, după care sunt evaluate și clasificate în funcție de gradul lor de maturitate, după morfologie. Timpul de inseminare va fi, apoi, atent calculat în funcție de timpul de aspirație și de maturitatea ovocitelor.
Pentru ovocitele mature, poate fi suficient un interval de fertilizare cuprins între 2 și 4 ore, față de ovocitele imature care au nevoie și de 24 de ore de incubare.
Partea bună este că toți timpii în care se desfăsoară procesul de fertilizare pote fi urmăriți.
Fertilizarea in vitro permite folosirea spermei recoltate din diferite surse:
– proaspătă sau crioprezervată;
– din sursă retrogradă – situația în care sperma este elimitată în vezica urinară și nu prin uretră, în exterior;
– poate fi obținută chirurgical, din testicul sau din epididim.
Se face, apoi, o analiză inițială în care se evaluează concentrația de spermatozoizi și procentul lor de motilitate progresivă.
Pasul următor este prepararea spermei pentru fertilizarea ovocitului. Procedura urmărește îndepărtarea lichidului seminal, a spermatozoizilor morți, a leucocitelor. Sunt selectați spermatozoizii apți pentru fertilizare.
Dupa fuzionarea ovocitelor cu spermatozoizii se petrece tranziția de la ovocit la zigot, în ziua 1 de dezvoltare preimplantațională.
În ziua 1 se efectuează și evaluarea fertilizarii.
În zilele 1, 2 și 3 specialiștii urmăresc diviziunile celulare, embrionul va fi alcătuit din 2, 4 și apoi 8 celule. În tot acest timp, se fac evaluări seriate ale morfologiei embrionului care evidențiază dinamica dezvoltării celulare. Se evaluează, astfel, dacă dezvoltarea este normală, ca premiză pentru dezvoltarea unei sarcini sănătoase.
Dezvoltarea embrionului se continuă pănă la stadiul de blastocist, în ziua 5, în funcție de hotărârea echipei de specialiști.
Scopul specialiștilor în domeniu este să furnizeze un embrion calitativ superior, care să fie transferat, implantat şi în final pacienta să obțină o sarcină reușită și un copil sănătos.
La Centrul de diagnostic și tratament al infertilității Calla, tratamentele de fertilizare in vitro sunt realizate de medici acreditați, cu competențe în reproducerea umană asistată, respectiv embriologie, supraspecializări obținute în țară și confirmare prin participarea la numeroase cursuri și stagii de pregătire internațională în Italia și Germania. Prin aceste tratamente, dorim să ajutăm cât mai multe cupluri să aibă copii, fără să mai fie nevoite să plece în străinătate pentru acestea.